GP måndag 28 mars 2011

MINNESORD

ArneThalén

Konstnären och teckningsläraren Arne Thalén, Göteborg, har avlidit. Han var född 1919. Närmast anhörig är hustrun, konstnären Vera.

En värmländske, livsbejakande konstnär, har lämnat oss. Han föddes i Karlstad och studerade vid Tekniska Skolan och Högre Konstindustriella Skolan (HKS) i Stockholm på 40-talet.

Jag ser i mitt fotoalbum från 1953 en naken ryggtavla framför ett uppställt staffli med en just påbörjad målning ute i Skaftölandets skärgård. På nästa bild är penslarna utbytta mot en blockflöjt och jag tycker mig höra fjäderlätta klanger av Pachelbel söka sig ut över klipphällarna och havet.

Flöjten och olika partiturer fanns alltid med hårt packade i den slitna portföljen un­der resorna mellan teckningslärartjänsten i Uddevalla på 50-talet och de konsthisto­riska studierna i Göteborg. Den pedago­giska verksamheten fortsatte på dåvarande Burgårdens samrealskola i Göteborg åren 1959-1984. Många elever kan vittna om en okonventionell och inspirerande lärares rika förråd av kunskaper.

Som gallerivärd under många år var Arne Galleri Majnabbes ansikte utåt och genom. sitt engagemang också där fick han en stor publik att bli delaktig i detta som kallas KONST. I sitt eget måleri tydliggjorde han sitt fria och obundna förhållningssätt till västsvensk målartradition. I stället närmade han sig en stockholmsk eller dansk-lyrisk expressionism eller ett klassiskt figur- och symbolmåleri. Hans uttalade önskan var att "måla sammanhang i liv och natur" i den upptäcktsfärd, som måleri för honom inne­bar. Under åren förtätades hans bilder till mångtydbara skeenden med större räckvidd med djupa, allmänmänskliga bottnar.

Vi är många som saknar Arne som en varm, humoristisk och generös medspelare i Livets Teater.

 

LENNART DIDOFF